Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

II. évfolyam 2. szám - 2009. július
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
Óvja meg,
amink van!
Dr. Matta Árpád

Április 22-én, a Föld napján országszerte fákat ültetnek, önkéntesek gyűjtik a szeme- tet. Városunkban is szemét- szedési akcióval próbálta fel- hívni az emberek figyelmét az idén megalakult Hulladékkom- mandó Társadalmi Járőrszol- gálat.
Több mint 60 fiatal és idős három csapatban vonult végig az Érd és Százhalombatta kö- zött fekvő, részben termé- szetvédelmi területen, ahol több mint 150 darab 120 li- teres szemeteszsákot és több köbméternyi szemetet szed- tünk össze. Rendkívül sok veszélyes hulladékot és lomot találtunk. A több civil szer- vezetet átfogó járőrszol- gálatunk egyik célja, hogy fel- hívjuk az emberek figyelmét

Minden településnek van le- gendás alakja, aki példamu- tató életével, munkássá- gával a közért való tevé- kenységével beírta magát az adott település történe- tébe. Százhalombatta XIX.-XX. század fordulójának kétség kívül egyik legjelen- tősebb személye dr. Matta Árpád, aki 1859-ben szüle- tett Budapesten.
Földbirtokait Dr. Burián Aladár ügyvédtől örökölte, aki az 1890-es években kezdődő ta- gosítások során a falutól távol eső földeket - Zoltán puszta, Dunafüred - megvásárolta a parasztoktól és a faluhoz kö- zel eső birtokán - Százhalom - egy majorságot alakított ki, melynek központja egy víz- vezetékkel ellátott kúria volt. Ezt cselédházak és gazdasági

melléképületek vették körül.
Az örökös unokaöcs, Dr. Matta Árpád igen kalandos, tartal- mas életet élt. Gyakorlatilag bejárta az egész világot, országgyűlési képviselő volt és ő volt az első olyan föld- birtokos, akit gazdasági főta- nácsosnak neveztek ki. Fele- sége svéd származású volt. Három gyermeket neveltek. Azon kevés földesurak közé tartozott, aki maga is itt élt a faluban és aktív szerepet vállalt a képviselő-testü- letben, az egyházi életben. Iskolaszéki tagként figyelem- mel kísérte a tanulók előme- netelét. A modernizáció híve, mintagazdaságot vezetett és uradalmát már 1912-ben, a saját tulajdonú malma látta el villamos árammal.


Környezetvédelmi konferencia az
Arany János Iskolában

A középiskolások hagyomá- nyos konferenciáját most is a Környezetvédelmi Világna- pon, június 5-én, rendezte meg az iskola a Pártok Háza dísztermében. Mi, a Faluvédő Egylet, előadóként és ven- dégként is részt vehettünk ezen a színvonalas és immár országossá nőtt rendezvé- nyen.
Az előadások mellett sor került az országosan meghir- detett Környezetvédelmi Pá- lyázat értékelésére és a dí- jak kiosztására is. Nagy örö- münkre az első díjat Szécsi Péter, az iskola nyolcadik osztályos tanulója, nyerte el a Föld panaszai című mun- kájával. Gratulálunk Petinek és biztosak vagyunk benne, hogy aki már 14 évesen ilyen jól látja a gondokat, nagy

hasznára lesz a környezet- védelemnek.
Ugyancsak minden elisme- résünk Forján Imréné tanár- nőnek és 6. osztályának az 1. sz. Általános Iskolából Mérd az időt című munkáju- kért, amivel elnyerték sok neves meteorológus elisme- rését is.
Örömmel látjuk, hogy a gye- rekek érdeklődnek a termé- szet- és a környezetvédelem iránt, ők már biztosan nem fogják gyarapítani az illegális szemetelők számát és nem fogják letépni, eltiporni a védett növényeket.
Gratulálunk minden résztve- vőnek, a tanároknak, a diá- koknak és a színjátszóknak. Jó volt!

Faluvédő Egylet

FELHÍVÁS!

Várjuk azok jelentkezését, akik a Százhalombattán ter- vezett szociális boltba, vagy boltokba, vállalnának be- szállítást otthon termesz- tett élelmiszerekből (zöld- ség, gyümölcs, tej, tej- termék, méz stb.).
Cél, hogy a vásárlók ol- csóbban tudják beszerezni az alapvető élelmiszereket.
Ez úgy valósulna meg, hogy ilyen módon az áru a ter- melőtől egyenesen a fo- gyasztóhoz kerül.
Jelen felhívás még csak fel- mérés, hogy egyáltalán van-e Százhalombattán elég ős- termelő, akik kellő meny- nyiségben el tudják látni áruval a tervezett boltokat, egyet az Óvárosban, egyet pedig a lakótelepen.

Jelentkezéseket az alábbi telefonszámon várunk:
06-23/356-343

Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!