Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

II. évfolyam 2. szám - 2009. július
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
Óvja meg, amink van!

Civilek az Óvárosért

Az óvárosi utcakép két jel- lemző vallási jelképe a ka- tolikus és a szerb kereszt. Mindkettő nagyon rossz álla- potban volt, ezt látva a Falu- védő Egylet 2004. májusában a hívek adományaiból újít- tatta fel a katolikus ke- resztet.
A Rév utcánál lévő szerb keresztet 2008. december 19-én (pátrinuskor) Szent Miklós ünnepén szentelték fel, ame- lyet szintén a hívek adomá- nyaiból hoztak rendbe. A szerb temetőben álló kereszt felújítása Sinka István mun- kájának köszönhető.
Kérjük azokat a katolikus hí- veket, akiknek módjuk van rá, locsolják meg a kereszt körüli virágokat. Ameddig nem zár- ták el a Szkela utcai köz- csapot Würth Pál locsolta, ka- pálta, gondozta a növényeket. Köszönet neki és Kaposvári Boriskának, aki a mai napig átvette ezt a munkát, de sok ez egy embernek. Kérjük, aki szívesen teszi, segítsen, hogy aki bejön a faluba ne el- száradt virágokat, növényeket lásson.

Kérdésünk:

Miért nincs az Óvárosban is virág a villanyoszlopokon?

arra, mennyi szemét lapul észrevétlenül közvetlen kör- nyezetünkben, a fák és védett növények tövében. Célunk a környezettudatos nevelés széleskörű elterjesztése is.
Nem tudtuk az összes hul- ladéktól mentesíteni a terü- letet, mert azt sok helyen be- nőtte a növényzet, amit csak célgépekkel lehet eltakarítani. Ettől függetlenül sikeres volt második akciónk is. A három órás Régészeti Park és kör- nyékén való "túrázás" után megéhezve fogyaszthattuk el a bográcsban főtt paprikás krumplit, amit a Jankovits Márta vezette csapat főzött. A nap végén jutalomként meg- nézhettük a Régészeti Park csodás ékét, a legdélebbre fekvő vaskori halomsír bel- sejét, melyből megtudhattuk, milyen temetkezési szokásai voltak az akkor élt embe- reknek.
Természetesen az ősember is szemetelt, de ez nem okozott gondot, mert természetesen szemetelt, azaz növényi és állati anyag vette körül. Ami leletként előkerülhet, csak kő, csont, esetleg kerámia, de abból sem volt túl sok, mert ősemberből sem volt túl sok.
Ha megnézzük a mi szeme- tünket - ami üveg, fém, műa- nyag -, nagy része nem bom- lik le belátható időn belül. Naponta több mint egymillió nejlonzacskót dobunk el csak Magyarországon. Másodpercek alatt legyártják, átlag húsz percig használjuk, de a le- bomlásához évszázadok kelle- nek. Ma már hatalmas sze- métszigetek úsznak az óceá- nokon, és a bálnák gyomrában tonnányi nylonzacskó gyűlik össze. Szennyezzük a vizeket, a levegőt, az erdőkre savas eső hullik, a meddőhányókból nehézfémek mosódnak a ta- lajba és vizeinkbe, és a klíma megbolondul. Az élővilág le- romlik, a fajok kihalnak, és lassan az embernek sem lesz hova menekülnie saját kör- nyezetéből, amit tönkretett.

Sokan vagyunk, sok sze- méttel. A népességrobbanás, a zöldterületek egyre nagyobb elhódítása a természettől fel- borítja az egyensúlyt. Orvul vágnak ki fákat, őserdőket pusztítanak ki, s közben Földünk tüdejét roncsoljuk.
Fogyasztói társadalom lévén vásárlási kényszerben élünk. A szép csomagolás becsap, de haza cipeljük, aztán szemét- díjat fizetünk azért, hogy megszabaduljunk tőle. De van, aki nemes egyszerű- séggel, díjfizetés nélkül sza- badul meg nemcsak a csoma- golási hulladéktól, hanem egyéb megunt lakberendezési tárgyaitól is, ahogy azt a sze- métszedési akción is tapasz- taltuk. Mindenkinek fel kelle- ne tudnia mérni a helyzetet. Ezen dolgozunk, és ezt a célt tűztük magunk elé.
A szolgálat harmadik és egyben ez évi utolsó akciója ősszel lesz, melyre minden környezetére fogékony és tenni akaró városlakót várunk. A tervezett megtisztítandó terület a déli lakótelepen lévő erdős rész. Tegyünk együtt környezetünkért, és óvjuk meg azt, amink van, földi létünket, az emberiséget.

Kriszticsné Tápai Mónika

Dicséret

Manapság inkább divat szidni mindent és mindenkit, de lássuk meg azt is, ami jó, szép, ami lelkiismeretes munka eredményeként jött létre. Ilyen a temető. Tiszta, rendezett, gyönyörűek a növények, a sírok közötti terület nem gazos, a vízcsapok mellet locsolókannák várják a szeretteiket láto- gatókat. Mindenütt látszik a gondos ápolás.
Elismerésünk.

Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!