Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

II. évfolyam 2. szám - 2009. július
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
Mindig ésszel...?

"Vágom a fát hűvös halomba,
fényesül a görcse sikongva"
(József Attila)

Lakossági kérelemre utána néztünk, hogy a Duna-parton található kanadai nyírfák "pamacsai" allergia keltők-e, vagy "csak" zavar- ják az ott lakókat, akiknek a növényeit, lakásait ellepik ezek a fehér vattaszerű virágok.
Több olvasónk is panaszko- dott mondván: "Tudjuk, hogy Ti ellenzitek bármilyen fa ki- vágását, de kivételt tehet- nétek ezekkel a nyárfákkal, amióta virágoznak és eregetik a szöszeiket totál allergiásak vagyunk!"
Osvai László dr., esztergomi képviselőtől idéznék pár gon- dolatot:
"...De mielőtt bármilyen fát kivágnánk, vagy kivágatnánk, gondolkodjunk!...A nyárfa szö- sze nem allergizál, nem okoz allergiás panaszokat!...A vi- rágzás idején rövid ideig kel- lemetlenséget okoznak, be- jutnak a nyitott ablakokon a szobánkba, autónkba. Szóval takarításra késztetnek, de nem allergizálnak!
A kanadai nyárfát 30-40 évvel ezelőtt tömegesen telepí- tették hazánkban. Igénytelen, gyorsan nő, dús lombja ár- nyékot ad és megköti a lég- szennyezés jelentős részét.
Egy lombköbméter levélfelület tavasztól őszig 440 gramm oxigént termel, 590 gramm széndioxidot dolgoz fel, és 4500 gramm szennyező anya- got szűr ki a levegőből. Egy 50 éves fa 405 kg szeny- nyeződést szűr ki a levegőből 1 év alatt. (Egy autó viszont évente 7000 kg oxigént fogyaszt el és mi-mindent bocsát ki!)" (forrás: www.ekor-lap.hu/nyarfa)
A tények azonban - mint tud- juk - makacs dolgok, sokak- nak vannak allergiás tüneteik (pestiesen: taknyuk-nyáluk egybefolyik) a nyárfák virág- zásakor.
Akkor álljon itt egy felsorolás azon növényekről, amik való-

ban allergének, és jó néhá- nyuk már a nyárfákkal együtt virágzik a tüneteket okozó polleneket eregetve:
1. késő téli - kora tavaszi időszak virágzó fái és cserjéi:
- mogyoró, nyír, éger, szelíd- gesztenye, tölgy, szilfa, fűzfa, kőris, ecetfa, boróka
2. kora nyári szezon allergén fajai
a.) vadon élő füvek
- tarackbúza, tippan, ecetpá- zsit, rozsnok, csenkesz, vadóc (angolperje), komócsin, perje, csillagpázsit, nád
b.) gabonafélék
- rozs, rizs, kukorica
c.) gyomfüvek
- ebír, kakaslábfű, muhar, tövisperje
3. késő nyári - őszi szezon allergén fajai
- parlagfű, üröm, aranyvessző, pitypang, disznóparéj, liba- top, laboda, ballagófű, fal- gyom, útifű
Érdekességképpen kiemelem azon növényeket, amik a parlagfűvel megegyező, ma- gas allergén besorolásúak: nyír, vadóc (angolperje), ko- mócsin, perje, csillagpázsit, rozs, ebír, üröm (forrás: www.sci.u-szeged.hu/pollinfo)
Osvai doktor úr tanácsát kö- vetve gondolkodtunk egy jót és az alábbiakra jutottunk:
- A nyárfák teljesen ártat- lanok, sőt segítenek minket a

légszennyezettség csökken- tésében.
- Pusztán találgatás alapján nem lehet megállapítani, mi váltja ki az allergiát. A pontos kiváltó allergén megismeré- sére javasolt orvoshoz for- dulni, aki akár hatásos gyógy- szerekkel is elláthatja a beteget.
- A virágzást megelőző és minél nagyobb területet érintő többszöri kaszálás a levegőbe jutó pollenek számának csök- kentésére a legjobb megol- dás. Idén, pár terület kivé- telével, igen szépen leka- száltatta az önkormányzat a parkokat, az útszéleket, stb., bár a májusi időpont kissé már megkésettnek tűnik.
- A levegőben szálló por és pollen megkötésében a zöld- felület növelése, ápolása a járható út. Szép-szép, hogy többször is beültetnek terü- leteket virággal, azonban amíg nem pótolják vissza a kiirtott bokrokat-cserjéket, nem locsolják a füvet, addig ez csak szépségtapasz. A teljesen kiégett fű kaszálása közben felvert por nagy mennyiségű allergént tartal- maz, valószínűleg nagyobb kárt okozva, mint amennyi hasznot hajt.

Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!