Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

II. évfolyam 1. szám - 2009. március
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
2. oldal
7. oldal
8. oldal
pótlap
Az Óváros is fertőzött?!

Pedig csak egy kicsit kellene odafigyelni és megóvni mind azt, ami földrajzi elhelyez- kedésünkből adódik. Százha- lombatta különös adottsággal rendelkezik, természeti kin- csekben gazdag, gondoljunk csak a téglagyári völgyben lévő védett növényekre, vagy a római kori fennmaradt emlékekre, ami tömegesen vonzza más városból a turistákat, érdeklődőket. De önmagában a Duna mellett lakni is mondhatni, kiváltság.
Százhalombatta a közhiede- lemmel szemben, igényes a saját környezetére. A két nagyipar folyamatos környe- zetvédelmi beruházásai mel- lett, a város is sok pénzt fordít arra, hogy élhetőbb legyen. Mi sem bizonyítja jobban az a tény, hogy a város költségvetéséből, a környezetvédelmi alapból 2007-ben több mint 42 millió, míg 2008-ban több mint 17 millió került felosztásra. A lakosság is igényes saját, szűkebb lakókörnyezetére, ám azon túl, sajnos ez nem mondható el. Egyre több az illegális hulladéklerakás az eldugottabb területeken, egy- re több a vandalizmus, s talán egyre kevesebb az ez ellen tevők száma.
A legfontosabb célunk a megelőzés, és a tudatfor- málás, a környezet iránti alázat és tisztelet tudatosí- tása, azonban ez, egy hosszabb távú folyamat.
Amikor megalakultunk több civil szervezet közös szándé- kát gyúrtuk eggyé. Közös összefogással, tisztább Száz- halombattát akartunk és akarunk! A civil szerveződések közös összefogásával erősíti meg a szolgálat tevékeny- ségét, remélve, hogy haté- konyságunkkal vissza tudjuk szorítani az illegális lera- kásokat.
A szolgálatnak jelenleg 20 fő önkéntese van, akik januártól kezdték meg a járőrözést. A "kommandósok" a napszak bármelyében előre be nem határolt területeken teljesí- tenek szolgálatot, s első körben feltérképezik az egész várost. A kritikus pontokat ismerve, az Erkel F. krt-i garázs sor mögötti erdős rész, a Duna-part és az Óváros Érd

közötti szakasz, mely terü- leteken sűrűbben lesznek a járőrözések.
Járőreink aktív dolgozók, nyugdíjasok és diákok. A város 4 részre osztott és ennek megfelelően a járőrök is maguk között 4 területre osztották fel az ellenőrizni kívánt területeket. Feladatot vállalt Bali Imre, óvárosi körzeti megbízott is, aki rendőrként hivatalosan is felléphet a szabálysértőkkel szemben, de a járőrök mun- káját is segíti szakmai és jogi információival. Mivel a civil járőrök nem intézkedhetnek, feladatuk, hogy minél több információt gyűjtsenek az elkövetők személyéről, felvé- teleket készítsenek, és to- vábbítsák azokat a jegyzőnek, valamint az illetékes ható- ságoknak.
A járőrök piros karszalaggal teszik magukat jól látha- tóvá, amelyet, amint bekö- szönt a jó idő, felvált majd a póló. Minden járőr admini- sztrációs lapot vezet, feltün- teti az időt, a helyet, ahol a szabálysértés történt, meg- saccolja a hulladék mennyisé-

gét, és beazonosítja a hul- ladék fajtáját, majd ezt alátámasztja fotókkal. A január óta járőrözők három esetben találtak az elköve- tők személyére vonatkozóan nyomokat, ebből egy nem minősült illegális hulladékle- rakásnak, mert saját tu- lajdonú földrészen tettek le hulladékot. A másik két eset- ben folyamatban van a fele- lősségre vonás. Mivel a járőr- szolgálatnak nincsen adatbá- zisa arra vonatkozóan, hogy köztéren, vagy magántutaj- donú területen van-e a hulladék, segítségül szolgál a közterület-felügyelet, illet- ve a jegyző, ahová meg- küldjük a nyomokat, és a továbbiakban, az intézkedést folytatják. Így történt ez abban az esetben is, ahol megállapítást nyert az a tény, hogy nem történt illegalitás. Járőreink belépés- kor elfogadják a szabályzat- ban foglaltakat, melyben az is benne van, hogy a begyűjtött adatokat diszk- réten kezelik. Saját törvé-

A március 22-i Duna-parti tisztító akción több mint hetvenen vettek részt. Volt köztük kicsi és négy, idős és fiatal. A kitűzött útvonal a dunafüredi gát és a római kori fürdőrom területe volt. 95 db 110 literes zsáknyi szemetet szedtünk össze.
Azt hiszem, ez az adat is önmagáért beszél. Az akciónk sikeres volt, várjuk az április 25-i akciónkra is a jelentkezőket. A résztvevőknek köszönjük a segítő munkát.

Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!