Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

II. évfolyam 1. szám - 2009. március
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
2. oldal
7. oldal
8. oldal
pótlap
Bemutatjuk...
Bali Imre törzszászlóst, az óvárosi körzeti megbízottat

Februárban a lakossági fóru- mon többen felszólaltak, hogy bár van az Óvárosban körzeti iroda, rendőrt ritkán látni, az ajtón lakat. Úgy gondoltam megkeresem ezt a mi rendőrünket, hogy megkérdez- zem mi az igazság körülötte.
Nagyon nem kellett keresnem, mert egy délután ott állt a házam előtt és bemutatko- zott. Hallott a Faluvédő Egy- letről és a legújabb vállal- kozásáról a Hulladék-kom- mandóról. Részt is vállalna a munkában, mert járőrözés közben látja, hogy rohamosan szaporodnak az illegális sze- métlerakók Százhalombatta legszebb természeti területén is. Neki, mint hivatalos sze- mélynek, joga van ellenőrizni kik miatt szemetesedik el a Régészeti Park, a Földvár környéke, ahol a legtöbb turista jár. Nem beszélve a Duna-partról. A lakossági fó- rumra nem kapott meghívót, pedig szeretett volna eljönni, hogy jobban megismerje az

itt lakókat. Ott mindjárt vá- laszt is adott volna a kér- désre: hol a rendőr. A foga- dóidőn kívül a szolgálati ide- jében járőrözik. Amikor nincs szolgálatban az ügyeletes, rendőr intézkedik az Óvá- rosban is. Naponta halljuk a médiában, kevés a rendőr- ségre szánt pénz. Pedig nagyon kellene egy terepjáró, hogy el tudjon jutni azokra a külső részekre, ami egyszerű kocsival megközelíthetetlen. Nemhogy terepjáró nincs, de sokszor a saját kocsijával, a saját benzinjével járőrözik. Ezért nem látják a rendőr- autót, ami sokkal feltűnőbb ugyan, de nincs folyamatosan az Óvárosban.
Bali Imre hivatásos katona volt 1989-től 1997-ig majd az év szeptemberétől a százha- lombattai Rendőrőrs állomá- nyába került. 2008. áprilistól rábízták az Óváros őrzését. Ennek legjobban a gyümöl- csöskertek gazdái örültek, mert látványosan csökkent a

lopások száma. Félő lehet a- zonban, hogy a mostani ne- héz helyzetben egyre több lesz a betörés főleg a hétvégi házaknál. Azért nagyon elke- serednünk nem kell, mert eb- ben az évben (január- febru- ár) az Óvárosban még nem történt bűncselekmény. Egy magánlaksértés azonban igen, a Szent László utcában. Ezért is tanácsolja Bali Imre nem- csak az időseknek, de min- denkinek ZÁRJÁK AZ AJTÓ- KAT, KAPUKAT. Idegent ne engedjenek be, mert százféle trükkel próbálkoznak. A civil emberek nem is tudnak kü- lönbséget tenni az egyes bűn- cselekmények között, ezért kaptam egy gyors tájékoz- tatót, hogy mi minek számít.
Magánlaksértés: nyitott aj- tón, kapun valaki vagy valakik bemennek hívás nélkül, de nem visznek el semmit.
Alkalmi lopás: a nyitott ajtón besurran és ellop valamit, de senkit nem bántalmaz.
Betörés: zárt területre megy be és elvisz bizonyos dolgo- kat.
Rablás: mikor nemcsak "do- log", de személy elleni erő- szak is történik.
2008. április 15-től szep- tember 17-ig a közrend, a közbiztonság fenntartása, a közlekedésben résztvevők fo- kozott ellenőrzése érdekében átfogó akciót szerveztek az Óvárosban a Katasztrófa- védelem, a Polgárőrség és a Közterület-felügyelet munka- társaival együtt. Több eset- ben történt sebességmérés, mert sok bejelentés érkezik gyorshajtás miatt. Számosan panaszkodnak - főleg a sű- rűbben lakott területeken - a zaj miatt, amit zajszintmérő eszközzel ellenőriznek.


Tisztelt Olvasó!

Nem voltak sok ezren, de már évek óta tönkreteszik sok ezer ember ünnepét, akik félelmükben vidékre menekül- nek.
1965-1989-ig minden március 15-én ott álltam a Nemzeti Múzeum ünnepségén a tö- megben. Akkor és ott láttam azt az önfeledt, örömteli ün- neplést. Ez volt a legszebb ünnepem, de azóta nem megyek, mert nem akarok így ünnepelni. Ezért szívesen áll- tam volna valahol messze Erdélyben, ahol újra érez- hetném, azok között vagyok,

akik tisztelettel emlékeznek Petőfire, Jókaira, Vasvárira, Bem apóra, Görgeyre, Dam- janichra, Klapkára és a sok ezer hazafira, akik vérüket, szabadságukat áldozták fel a hazáért.
Ez a nap nem az ordítozás, a Himnuszba kiabálás napja, hanem az ünneplésé, hogy valamikor voltak olyan em- berek, mint ők.
Csak Széchenyi szavaiból tu- dok reményt meríteni: "Sokan azt gondolják Magyarország volt, én azt szeretném hinni, lesz."

Jankovits Márta
Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!