Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

II. évfolyam 1. szám - 2009. március
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
2. oldal
7. oldal
8. oldal
pótlap
Az Óváros is fertőzött?!

nyességünket betartva, feb- ruár 2-án együttműködési megállapodást írtunk alá a jegyzővel, az Érdi Rendőr- kapitánysággal, a városi Polgárőrséggel, és természe- tesen a Szákom Kft-vel, akik a hulladékok begyűjtésében segítenek, illetve támogatja a tisztító akcióinkat.
A szolgálatunkhoz több civil szerveződés, két középis- kola és számos önkéntes is csatlakozott.
Sajnos a város egyik leg- fertőzöttebb területe az Óváros, annak is a Régészeti Park feletti része. Kedves Óvárosiak! Óváros ne ezért legyen első helyen a városi ranglistán, mert több mint 80 m3 hulladék van szétszórtan a halomsírok között! Tegyünk ellene, figyeljenek egymásra, és a környezetre! Jegyezzék fel a hulladékokat lerakó gép- kocsik rendszámait, fotóz- zanak és jelezzék a Hulla- dékkommandó Járőrszolgála- tának!
A kommandó szolgálat erköl- csi és anyagi támogatást ka-

pott Vezér Mihály polgármes- tertől, és a szakbizottságok is támogatást ígértek.
Pályáztunk a Környezetvé- delmi Alapból, hogy mun- kánkat még hatékonyabban tudjuk végezni. Terveink között szerepel egy kiadvány megjelentetése is, ahol az eddigi tapasztalatainkat, fo- tóinkat szeretnénk szere- peltetni.
A szolgálat nem rendelkezik anyagi forrással, ezért kérjük azok segítségét, akik bíznak abban, hogy tisztább környe- zetet tudunk biztosítani, ajánlják fel adójuk 1 %-át, a 18688966-1-13 adó számra.
Jelképes összegű támogatást, befizetést is várunk a Faluvédő Egylet Érd és Vidéke Takarékszövetkezet százha- lombattai kirendeltségénél vezetett alszámla számára, amely a következő:

6480073-10705438-0000032
Továbbá várjuk azokat az ön- kénteseket, akik szívesen se- gítik munkánkat!

K(áe)M
Gyöngyszem lehetne a Duna-part

Amikor tehetem, gyalog já- rok. Így többször megfor- dulok Érd festői szépségű magaspartján is - melyet a Duna eróziója alakít, növényi ritkaságai miatt természet- védelmi oltalom alatt áll - illetve az óvárosi Duna-parton, melyet a magas part árnyékában találunk. Ez a város leghangulatosabb ré- sze. Gyönyörű Duna-partja kiváló pihenőhely. Parti sétány, melynek óriási fái ernyőként borulnak fölém. Csodálom a fákat, a höm- pölygő Dunát, - mely hátán szállítja terheit -, a vízi világot. Nekem legalább olyan fontos a valóságban megtett kilométerek mellett a belső út is, amit az ember a saját lelkében, gondola- taiban tesz meg útja során. A sétákat jó szívvel ajánlom MINDENKINEK, megtapasz- talják majd, hogy görcseik feloldódnak, szebbnek látják a körülöttük lévő világot, ez-

által könnyebben tudják mindennapi nehézségeiket kezelni.
De, hogy ezek a séták va- lóban szépek legyenek, az ott lévő környezetért fizi- kailag is tenni kell. A Duna felé néző kertek végében lévő szemét felszámolására, valamint a fa törzse köré emelt sitt eltávolítására stb.
Igényes, tiszta környezetben öröm családdal, unokákkal a Duna-partján kövekkel ka- csázni, sétálni, az ott lévő játszóteret használni.
Ahhoz, hogy örömünket lel- jük a sétákban, hogy ven- dégeinknek jószívvel be tud- juk mutatni ezt a gyöngy- szemet, össze kell fogni az ott élő tulajdonosokkal és a Duna-partját szívesen láto- gatókkal.

Természetbarát üdvözlettel
GGné

Lakossági Fórum

felelősséget is vállal nem ke- rül sor a tulajdoni lapokra va- ló bejegyzésre. Ezt most a Polgármester a helyszínen megtette.
Kiosztottak egy aláírandó nyi- latkozatot, amelyben az ingatlantulajdonos kijelenti, hogy a területét még egyszer sem öntötte el árvíz. Még számtalan kérdés hangzott el, amire kimerítő választ kaptak az érintettek így még a kö- vetkező másokat érdeklő kérdések előtt hazamentek. A kb. 200 résztvevőből a negye- de maradt, hogy elpana- szolják megoldatlan problé- máikat.
Szóba került a sok vihart ka- vart új óvoda építése, amely- ről elmondták, hogy már nem a hely jelenti a legnagyobb gondot - sokan távolinak tart- ják a Régészeti Park melletti részt -, hanem maga a meg- építés kerülhet veszélybe a halogatás miatt. Óvoda pedig nagyon kell az Óvárosban, mert szerencsére egyre több a gyermek. (a szerk.)
A hegyi lakosok nem tartják elegendőnek a buszjáratok sűrűségét. Hiányolják a bol- tot, postát, gyógyszertárat. (Mi is ezt mondjuk, írjuk minden lehetséges fórumon a szerk.)
Dr. Fazekas István valószí- nűsítette, hogy a RÉV ABC épületében lesz gyógyszertár, valamint felnőtt és gyermek orvosi rendelő.
Szívesen látunk minden je- lentkezőt, aki vállalkozik bolt és posta nyitására az Óvá- rosban, mert csak magánvál- lalkozásban lehetséges. El tudnánk képzelni egy nagyá- ruházat is, mert a Botond utcai telkek beépítésével las- san már elérjük a négyezres lélekszámot. (a szerk.) Szabó Laci bácsi, ingatlanának egy részét évek óta nem tudja belterületté nyilváníttatni. Mi- után minden résztvevő vá- laszt kapott a kérdésére este 10 órakor véget ért a hosz- szúra sikerült, de minden- képpen szükséges lakossági fórum, ahogy a Polgármester Úr megjegyezte "hasznos len- ne többször is". Egyetértünk, legalább évente egyszer.

Szerkesztőség
Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!