Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

I. évfolyam 1. szám - 2008. augusztus
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
Mesélek...

Közepes nagyságú kenyerek- ből 27 fért el, ez kb. 140-150 kg. Reggel 7-kor volt az első "vetés" 10 órakor a második. A sütés előtt és utána is egy tiszta kefével, vízzel kenték be a kenyereket, hogy szép fényes legyen. Egy hétig is ehető volt, és ízben, minőségben össze sem lehet hasonlítani a mai kenyerekkel. Nemcsak kenyér sült a kemencében, hanem lángos,

pogácsa, de nagyobb ünne- pekkor a falusiak még fél disznót is süttettek a pékkel. Nagyon szép volt ez a mesterség, de nagyon nehéz. A pék szénnel rakta meg a kemencét, kitisztította, a teknőben kézzel gyúrta a kenyértésztát, a hatalmas péklapáttal tette a forró kemencébe, a 80 kilós liszteszsákot a hátán vitte és elviselte a sokszor 60 fokos hőséget is. Az 50-es évek nemigen kedveztek az ilyen

kis családi - ahogy ma mondják - vállalkozásoknak.
Az anyósom egyre idősebb lett, a Peti meg már a katonaság után elment dolgozni a téglagyárba, így aztán megszűnt a pékség. Úgy gondolom, egy ilyen nagyvárosban, mint a mienk, ma is megélne egy igazi pék, kemencében sült kenyérrel, péksüteményekkel, már ha akadna, aki vállalna egy ilyen nehéz munkát.

Annus néni

Óvárosi Pitypangosok

A Pitypangos óvoda óvárosi tagóvodájában ebben a szellemiségben igyekszünk nevelni a ránk bízott gyermekeket. Az épületet a Városi Tanács épületéből alakították át 1971-ben óvodaépületté. A Pitypangos óvoda tagóvodája pedig 1982 óta.
Jelenleg a Micimackó-, a Pillangó-, és a Csigabiga csoportban állandóan 9 fel- nőtt (6 óvó néni és 3 dajka néni), valamint a kisegítő takarítónő és karbantartó gondozza, neveli és teszi örömtelivé a gyermekek napjait. Vidáman, nap mint nap sok-sok játékkal, me- sével, versekkel, festéssel, rajzolással, beszélgetéssel segítjük a gyermekek fejlődését.
Programunkban a környezeti kultúrára való nevelés és az egészséges életmódra neve- lés alapjainak a lerakásán fáradozunk. Szeretetteljes karácsonyi készülődés, mulat- ságos farsang, hangulatos, színes ünnepek, rendezvények meseszínház, bábelőadások, városunkon kívül és belül tett séták, kirándulások, barlang- látogatások, változatos, ötle- tes tevékenységek teszik örömtelivé és otthonossá az óvodai életet.
Jó kapcsolatot ápol óvodánk az Óvárosi Nyugdíjas klubbal. Meghívásukra nagycsoportos gyermekeink vidám, kedves műsorral örvendeztetik meg az időseket.
A szülők bekapcsolódhatnak gyermekeik óvodai életébe. Partnereknek tekintjük őket a nevelésben, egy-egy program megszervezésében, lebonyolí- tásában.
Jövőképünkben az új óvoda- épület birtokba vétele foglalja el a központi helyet. Már nagyon várjuk, hogy a gyer- mekek nevelése, fejlesztése minél zökkenőmentesebb, komfortosabb, színvonala- sabb körülmények között történjen.

Zsidákovits Kati
óvodavezető

***

Egyesületünk részéről a létesítendő új óvoda ügyében az állásfoglalásunk a követ- kező, amit el is küldtünk levélben, javaslattétel formá- jában a képviselő-testület 2008. II. félévi munka- tervéhez. Alapvető szempont, hogy új óvodára sürgős szükség van itt helyben. Meghallgattunk szülőket, a szülői munkaközösség elnö- két, a vezető óvónőt. A vélemények a helyszínt illetően eltérnek egymástól. Nagyon fontosnak tartjuk az új óvoda építését, ezért külön összehívtam a vezetőséget és hosszas vita után a következő a véleményünk: amennyiben a hely megváltoztatása és a testület újbóli állásfoglalása miatt veszélybe kerülne az építkezés, akkor inkább a Régészeti Parknál legyen, mint sehol.
Az Óváros egyre bővül, főleg kisgyermekes szülők tele- pülnek le, ezért nagy férő- helyű óvoda szükséges.

A legmegfelelőbb helyszín az új óvoda építésére a mindenki számára elérhető távolságú, az erre a célra vásárolt 8.400 m2 nagyságú István király úti telek. Semmi nem szólt a megvalósítás ellen, központi részen van, az egyik oldala kiépített parkoló, a temetővel egy fasorral elkülönített, kb. 40-50 méter széles sáv választja el.
A temető csendjét és a szertartásokat egyházi vélemény szerint sem zavarja. A déli részen épülhetett volna az óvoda, a temető felőli részen elférne áruház, gyógyszertár, posta, orvosi rendelő, játszótér, stb. Kialakulhatott volna egy saját főtér az Óvárosban. A lakosság létszáma már mindezek meglétét indokolja. Több településen az áruházak az óvoda mellett épültek fel, mert nagyobb a forgalom.

Faluvédő Egylet
Az óvárosi Óvoda

Az óvárosi óvoda

Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!