Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

I. évfolyam 1. szám - 2008. augusztus
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
VÉLEMÉNYEM SZERINT...
Mindig ésszel építünk?

Ez a kérdés óhatatlanul és igen sokszor felötlik ben- nem, amikor körülnézek városunkban. Az érdekes helyszínekre kiadott építési engedélyekre jó példa az óvárosi löszfal.
Úgy néz ki, hogy az engedélyt kiadó az egyetlen a városban, aki nem tudja, hogy a löszfal omlékonysága miatt kellett több tucat lakást felszámolni a környéken. Az engedély birtokában megkezdődött az építkezés, majd természete- sen rövid időn belül a cso- dálkozás is. Nemcsak az épí- tés alatt álló házak falai repe- deznek, hanem a szomszéd- ság több évtizedes épülete is.

Sem építész, sem engedélyt kiadó illetékes nem vagyok, de a talajmechanikáról annyit tudok, hogy annak vannak szakértői, akiket meg kell kérdezni, azaz ilyen helyszín esetében az ő szakvélemé- nyére és számításaira is szükség van. Természetesen a Faluvédő Egylet írásban jelezte a problémát, amire a polgármester úr az építkezés felfüggesztését és az eset kivizsgálását ígérte.
Köszönjük az intézkedést. Jobb később, mint soha. Érdeklődéssel várjuk a vizs- gálat eredményét.

Mormogó

Részlet a 2008. március 26-ai levélből:

A helyi tapasztalatok szerint a Szabadság hegy szinte egésze mozog, mert nemcsak a Hun utcában, de még az Avar közben is szinte minden házban repedeznek a falak. A meggondolatlanság miatt a város eddig is többmilliós költséggel kényszerült támfa-

lat építeni több ponton a főutca teljes hosszában, a templom feletti Hun utcában (itt már korábban lebontották a temető alatti hatalmas partfalat), a Keve és a Kelta közben, a Halom és tervezési folyamatban lévő Határ utcai egykori gyári lakásoknál.

Részlet a Faluvédő Egylet 2002. november 26-án kelt, a Polgármesteri Hivatalhoz írt leveléből

Az építési területek kijelölése egyre szétszórtabbá teszi a településszerkezetet, gyakran utólagos az átminősítés, az épületek már régen állnak, mikor úgymond "jogos" felháborodással sürgetik a közműveket. Továbbá vizs- gálni kellene, hogy az agyagos partfal miként viseli el ezeket a nagytömegű építményeket, piaci értékesí- tésre szánt sorházakat, miként borul fel a talajvíz elvezetése, mely a völgyben lakóknak komoly veszélyt jelentene. Nagyon hiányzik a civil kontroll, a nyilvánosság a döntések felülvizsgálatában, a védettség ellenőrzésében, az egyéni akciók megaka- dályozásában.




KISEBBSÉGI ROVAT
Tisztelt Olvasó!

A régen Százhalombattán lakók ismerik, hogyan ke- rültek elődeink 318 évvel ezelőtt az akkori Százha- lomra és Battára. Új lakó- társainknak szeretném is- mertetni történetünket.
1689. november elején Arsenije Čarnojević ipeki pát- riárka a császári kézbe került mai Skopjében meghódolt I. Lipót császárnak. 1690. au- gusztus 21-én kelt oklevele a szerbek számára a magyar korona fennhatósága alatt széles körű egyházi és kor- mányzati autonómiát biztosí- tott a korábbi lakóhelyükön.
A hadiszerencse azonban for-

gandó, az elfoglalt területek újra török kézbe kerültek, ezért elődeink a pátriárka vezetésével ki a Dunán ha- jókkal, ki gyalogosan, ki szekerekkel Magyarországra menekültek. A helyzet meg- változott, a császár ígéretet tett, hogy új lakóhelyükön is saját egyházi és világi vezetőik irányításával élhet- nek. Így települtek le végig a Duna-menti falvakba Szent- endrétől Ráckevéig. Három-négy olyan család is él ma Százhalombattán, akiknek a neve megtalálható az akkori adóíveken.
1750-ben a régi templom he-

lyén felépítették már kőből a mostani templomunkat és mellette az iskolát. Dolgozni kezdtek a földeken, állatokat tartottak, de úgy gondolták akkor, ez egy ideiglenes állapot és várták a vissza- térés lehetőségét.
Történetünket a következő decemberi számban olvas- hatják.

Marinov Jován

A szerb templom jelenleg nem látogatható felújítás miatt, nyitás előreláthatólag szep- tember közepétől.

Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!