Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

I. évfolyam 1. szám - 2008. augusztus
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
Mi lesz veled Téglagyár?

Nem feltétlen és nem azonnal. Nem kér enni és az értéke évről-évre növekszik. Kaszálni kell a füvet, ami már megoldott és így semmi nem zavarja a védett növényeket és állatokat. Ki kell várni, amíg olyan befektető jelentkezik, akinek a beru- házása a természeti értékeket nem károsítja. Így a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad. El tudok képzelni egy magánklinikát vagy egyéb egészségügyi centrumot az egyik részen, ahol nem zavarja a kilátást. A Duna felé eső terület lehetne a város lakóinak, de a turistáknak is kiránduló-, pihenőhelye. Pado- kat, asztalokat kihelyezni, horgászni, szalonnasütő he- lyet kialakítani. A völgy hátsó része - ahol a növények élő- helye van - így védett lenne. Védőövezetként telepíteni le- hetne helyben honos fákat, bokrokat. Talán még egy mini arborétumot is. Szép hely lenne egy apartman ház idősek részére. Húsz-harminc év nem nagy idő egy város életében, úgy vélem, várjuk meg a kedvező alkalmat. A testület részéről nem szü- letett még döntés, így tehát téves az az információ, hogy lakóparkot tervez a város. A magam részéről nem is támogatnám.
- Nagy gond a Téglagyár épülete, amit most kezd részleteiben bontani az Önkormányzat, mint tulaj- donos. Valóban most már életveszélyes, amit mi is számtalanszor jeleztünk (10 éve még nem volt az). Titkárunk évekig meg volt bízva a terület őrzésével, vigyázott is, hogy ne legyen baleset. Nem is volt. Sze- métlerakónak sem használ- ták. Most a bontás kapcsán sokan érdeklődnek, mi lesz az épület sorsa, hova kerül a bontott anyag. A képviselő úr azt nyilatkozta a Hírtükörben, hogy az épület további bontása elhatá- rozott tény, de a kör- kemence megmaradhatna, mint múzeumi érték. Milyen formában tervezik?
- Igen, a legnagyobb gond az épület. Mára már életveszé-

lyessé vált. Műemléki védett- sége nincs (egyszer volt 45 napig, aztán furcsa módon lekerült róla - a szerk.), ezért fokozatosan lebontásra kerül. Ami megmenthető, az a kör- kemence. Ezt még meg lehet védeni és idővel a terü- letrendezés után a nagykö- zönség részére is látogat- hatóvá tenni.
- Lesz-e Gulliver bábú a Téglagyárban? Amennyiben valaki nem tudná, ez egy hatalmas, 100 méteres bábú, aminek felállítása ellen nyílt levélben tiltakoztunk a megalkotójánál (olvasható az interneten). Állítólag sok látogatót vonzana, akik mind az Óvároson keresztül közlekednének. Egy ilyen bábú nem való ebbe a természeti környezetbe. Amennyiben a város mégis szeretné, hogy nálunk épüljön fel, számtalan kevésbé értékes hely van, ahol ez a monstrum elférne.
- Az úriember, miután látta, hogy a civil szervezetek til- takoznak az ötlete ellen, önként visszalépett. Ez nem jelenti azt, hogy máshol a városban nem építhetné fel, ha az pénzt hoz és sok látogatót. Úgy gondolom, hogy már az utóbbi miatt is, csak olyan beruházást tudok támogatni, ami nem terheli meg a Szent László utca így is jelentős forgalmát.

Jankovits Márta

Szűrővizsgálat

Egészséges, tünetmentes egyé- nek artériás stiffness szűrővizs- gálatát végezzük az óvárosi rendelőben (Százhalombatta, Szent László u. 17., telefonszám: 354-291) előzetes telefonos egyeztetés alapján. Vizsgálat díja: 7.000,- Ft

Tekintettel a nagyon magas szív- és érrendszeri megbetege- désekre és halálozásokra, hirtelen halálozásokra, javasolt ezen szűrővizsgálat, ami kb. 10-15 perc fájdalommentes és nagyon pontos felvilágosítást ad az egyén érrendszeréről.

Dr. Pereczár Klára Mária
Dr. Tóth Béla

Ági mama receptjei

A süti kétféleképpen is elkészíthető, ezért van két hozzávalók felsorolás. Na- gyon hasonlít a kettő egymáshoz, és mindkét féle képpen finom.

Hozzávalók 1.

1/2 kg rétesliszt
1 csipet só
20 dkg Rama margarin
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 egész tojás+1 tojás sárgája
rum
tej
citromhéj

Hozzávalók 1.

60 dkg rétesliszt
15 dkg Rama margarin (vagy egy egész Rama, ha zsírt nem teszel hozzá)
10 dkg zsír
10 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás+1 tojás sárgája
rum
tej
citromhéj

Elkészítés

Két gombócot formázok belőle, majd kinyújtom. Az egyiket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, meg- szórom búzadarával. Ráte- szem a reszelt almát, amit még a tészta összeállítása előtt kinyomkodok és fahéjas kristálycukorral ízesítek. Utána ráteszem a másik adag tésztát, villával megszúr- kodom, hogy kimenjen belőle a levegő. A maradék tojás- fehérjével megkenem. Előme- legített sütőbe nagyon finomra sütöm.
Úgy is lehet csinálni, hogy a félig sült állapotban ismét megkenegetem a tojásfehér- jével. Így pirosabb lesz. Ha a tojásfehérjét, porcukorral és kis citromlével kikeverem, akkor azt is rá lehet tenni a süti tetejére, úgy is nagyon finom.

Kanicsár Jánosné
Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!