Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

I. évfolyam 1. szám - 2008. augusztus
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
KÖRNYEZETVÉDELMI OLDAL
"Ne vágj ki minden fát!"

Több ezer évvel ezelőtt óriási kiterjedésű őserdők borították Földünk száraz- földi részének csaknem felét. Mára ennek csupán ötöde maradt fenn, a többit elpusztították, vagy feldara- bolták.
Az erdők pusztulásának el- sődleges oka régióról régióra változik. A mezőgazdasági területek terjeszkedése, a bányászat, a települések, és az ipari fejlesztések a legfőbb okok közé sorolhatóak. A kereskedelmi fakitermelés messze a legnagyobb veszély- forrása az őserdők kihalá- sának, több mint a világ erdeinek 70 %-át fenyegeti. Elég bizonyíték van már annak megállapítására, hogy a második legfontosabb oka az erdőségek fogyatkozásának az ipari fakivágás, mely aztán további negatív következ- ményeket von maga után, mint például az intenzív vadászat, állatok illegális kereskedelme.
A fakitermelés módja szintén csak növeli a probléma súlyát. A tervezetlen fakivágások és a hatékonytalan feldolgozás óriási mértékű fahulladékhoz vezet, míg a faipar átlátha- tóságának hiánya nagyon megnehezíti a fa nyomon követését. Ez lehetetlenné teszi annak megállapítását, hogyan kezelték az adott erőt ahonnan a fa érkezett. Mindez persze szabad utat ad a faipari cégeknek, hogy tovább folytassák felelőtlen és illegális tevékenységeiket világszerte.
A világ őserői krízisben van- nak, 80 %-ukat már kipusztítták vagy tönkretet- ték, és a megmaradt rész pedig illegális és destruktív fakitermelésnek van kitéve. Ez a bennszülött illetve a helyi közösségeknek szociális gondokat okoz, ami erőszakhoz, bűntényekhez és emberi jogaikat megsértésé- hez vezet.
Ma körülbelül 1,6 millárd ember megélhetése, és 60 millió bennszülött túlélése függ közvetlenül az erdőktől.
Világszerte nő a fa iránti igény, amely persze tovább fokozza a problémát. Az Európai Unió például főképp azokból a régiókból importál

faanyagot, amelyekben virág- zik az illegális fakitermelés. Hihetetlennek tűnik, de az Európai Uniónak nincs tör- vénye az illegális fatermékek behozatalának megfékezésé- re. Az Európai Unió cselekvési tervében több törvény ki- dolgozását javasolja, ami az illegális faimportot is betiltaná. Mind a mai napig azonban az Európai Bizottság csupán önkéntes tevékeny- séget javasol, amelyeket széles körben alkalmatlannak tartanak az erdők és a tőlük függő közösségek védelmére. Ez nem lesz elég ahhoz, hogy őserdeinket megmentsük.
Kevesen vonják kétségbe az illegális fakitermelés negatív következményeit, de mit lehet tenni a probléma hatékony megoldására és a szomorú tendencia megfordítására? Egy erdő gazdasági értéke sokkal több a belőle nyert fa áránál. Bennszülött törzsek hagyományosan rengeteg terméket készítettek az erdők

faanyagából, anélkül, hogy elpusztították volna az ökoszisztémiáját. Gumi, ros- tok, gyümölcsök, magok, virágok mogyorók és a méz csupán néhány azok közül, amelyeket a fák kivágása nélkül termelik az erdők!
Segítse a világ őserdeit azzal, hogy felelősségteljesen vásá- rol. Vásároljon újrahasznosí- tott, vagy fa-mentes papírt, ez utóbbi mezőgazdasági hulladékanyagból készül (gyapot, kender, len, stb.). És mennyit nyerhetünk egy tonna újrahasznosított újságpapí- ron? 17 fát ment meg, 6 hónapra elegendő elektromos áramot spórol meg egy átlagos családnak, több, mint 30.000 liter vizet spórol meg, 75 %-kal kevesebb légszeny- nyezésért felelős, 43 %-kal kevesebb energiába kerül az előállítása, mint a "szűz" papíré, és 35 %-kal kevesebb vízszennyezésért felelős!

K(áe)M
Fenyőfák az Avar közben

Fenyőfák az Avar közben

Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!