Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

I. évfolyam 2. szám - 2008. december
1. oldal
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
9. oldal
10. oldal
11. oldal
pótlap
Mesélek...
Elmondja: Dubecz Lászlóné Jutka néni

Újra itt van a karácsony. Az üzletek tele vannak szebbnél-szebb drága dolgokkal, ame- lyek az ünnep estéjén, a karácsonyfa alá kerülnek.
Ezt látva eszembe jutott egy réges-régi karácsonyeste. Ti- zenegy éves kislány voltam 1944. karácsonyán. Szép is volt, de szomorú is. Százha- lombattán a Gyorma út 15. szám alatt laktunk, ahol volt egy partoldalba vájt pince. Ott töltöttük az otthon lévő családtagokkal a telet, így a karácsonyt is. A front alatt itt volt az otthonunk, mert a bombázások alatt itt volt biztonságos. Unokaöcsém, aki akkor nyolc hónapos volt, megszépítette napjainkat. A pincében még nappal is sötét volt. Este egy nagy szögre felakasztott kicsi petróleum- lámpánál gyűlt össze a csa- lád. Szerettünk még annak a kicsi fénynek is a közelében lenni és hallgatni a felnőttek

meséit, történeteit. A kis- gömböcöt, Mátyás király me- séit, a tündérmeséket, mert ez megnyugtatott bennünket egy felfordult világban. Ezek- ben a mesékben a jó elnyeri jutalmát. Akkor, ahogy ma is, egy édesanya közelsége biz- tonságot adott. Úgy éreztem, mellette nem lehet semmi bajom. Beszélgetés közben a szemembe nézett, mosolygott így üzenve: "Ne félj, itt vagyok!" Miről beszéltünk? A háborúról, a bombázásról, hol lehet a front. Mi lehet a katonákkal?
Így érkezett el 1944. kará- csony estéje. Az asztalon ott állt az a fenyőfa, ki tudja honnan? Titok. Mi úgy gon- doltuk, a kis Jézustól kaptuk. Dísze nem volt, de gyertya égett alatta. Csend volt, a gondolatok messze jártak.

Ismét elérkezett karácsony nap- ja. Jézus születésének napja, a szeretet, meghittség, boldogság ünnepe. Egy kis történet jutott erről eszembe, amit most meg is osztok Önökkel.
Messze a családjától élt egy öreg néni, egyedül. A férje rég meghalt, már csak az öreg, hűséges kutya lesi gazdája minden mozdulatát. Csend van a kis házban, csak a kandallóban ropogó tűz hangja hallatszik. Ahogy a néni nézi a tűz játékát, eszébe jutnak a régi kará- csonyok, amikor még a család, a gyerekek, unokák mind együtt ünnepeltek.


Népek karácsonya

"Őszi dúdoló" a Pitypangos Óvodában

Ausztráliában a Mikulás "szánját" nyolc fehér kenguru húzza. Valahol ő hozza a karácsonyi ajándékot, máshol a Jézuska. A lényeg azonban mindenhol ugyanaz: kará- csonykor (legyen az télen vagy nyáron) együtt ünnepel a család. Bújjunk bele egy mesebeli hétmérföldes csiz- mába és lássuk, hogyan ünneplik a karácsonyt más országokban?

Néhány éves hagyomány- ként ismételten megrendez- tük zenés, irodalmi össze- állításunkat CSAK SZÜLŐK- NEK.
A műsorban szerepeltek régi óvodásaink, szülők és nevelők együttesen. Az est színvona- lát emelték azok a meghívott művészemberek, akik már gyermekműsorukkal megjelen- tek óvodánkban.

Célunk: egy kellemes kikap- csolódás alkalmával megmu- tatni a szülőknek, milyen értékeket közvetítünk gyerme- keik felé az óvodai komplex nevelésünkben.
Igyekeztünk úgy összeállítani a műsort, hogy felejthetetlen élmény legyen mindazoknak, akik megtiszteltek jelenlé- tükkel bennünket.

Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!