Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

I. évfolyam 2. szám - 2008. december
3. oldal
4. oldal
6. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
9. oldal
10. oldal
11. oldal
pótlap
Téli tűzifa

Esténként mikor hazafelé sé- tálok furcsa módon, több mint harminc évvel ezelőtti emlékeim jutnak eszembe. Először kerestem az okát, aztán hamar rájöttem.
Emlékszem a nagymamám rosszul szelelő kályhájára, mikor hajlott derekával az esti fürdéshez készült elő. Kedvenc "kis unokája" lévén mindig gondoskodott arról, hogy ne szenvedjek hiányt semmiben sem. Falun élt, s jó magam sem ismertem sokáig a fürdőkádat. Szegény érdes kezű nagyanyám, özvegyen és félig vakon mindig úgy fűtött be, hogy az esti mosakodás után nem hogy tiszták nem voltunk, de jó füstösek is lettünk. Mondhatni úgy is, hogy jól értett a konzer- váláshoz. De félre a múltat és a nosztalgiát!
Már megint köd van, vagy csak ködnek tűnik, gyermek- koromat idéző füst! Akarat- lanul is kiskorom fürdési jelenetei jönnek elő. S mindez a XXI. század küszöbén! Mindamellett, hogy ez elszo- morít, nem csodálkozom!
A jelenlegi gáz- és energia- árak oly mértékben növeked- tek meg, hogy nem sarkallja a társadalmat másra, minthogy az emberek megpróbálják a legolcsóbb tüzelőanyagot beszerezni, melynek legköny- nyebb útja az illegális fakivágás.
Ahhoz képest, hogy napjaink főbb témája a környezet- védelem, a globális probléma csökkentése, a társadalom

nagyobb része, - s persze er- ről nem ők tehetnek -, a szén- nel és a fával való tüzeléssel nem hogy óvják környeze- tünket, hanem növelik a széndioxid és szénmonoxid kibocsátás mennyiségét. S mellette ott van a másik probléma az illegális fakiter- melés! Ez utóbbi nagyon aggasztó, hiszen az erdőknek alapvető szerepe a környezet megőrzése, a víz körforga- tása. A fák kivágása lehet, hogy csak engem aggaszt? De belegondoltak abba, hogy az erdők, fák kivágása, milyen pusztító árvizeket okoznak?
Mi az oka, az egyre sűrűbb és egyre nagyobb áradásoknak? Belegondoltak abba, hogy a Dunaparton miért szakad le a löszfal, vagy miért csúszik meg a kertvége?
Nyilván sok oka van, de három alapvetőt mindenkép- pen meg kell említeni. Egy- felől a globális éghajlatvál- tozás, amely egyre szélősé- gesebb időjárást okoz, má- sodszor a nem megfelelő vízgazdálkodás, és végül az egyre több erdőlopás, illegális fakitermelés. S ez, amiért tollat ragadtam.
A tűzifa klasszikus érte- lemben - minő meglepő - fűrész és fejsze segítségével készül. Többnyire olyan fáról van szó, amely a haszontalan kitermelés során nem értéke- síthető részként keletkezik. Vajon hányan gondolják így? A fa hagyományokkal rendel- kező tüzelőanyag. Biztosan mondható, hogy a legrégibb

energiahordozó, melyet az emberiség használ. Bár sokak számára még mindig a mindennapok része, mások- nak már csak az emlékeze- tében él a fáradtságos tüzelőanyag-előkészítés és a füstölgő tűzhelyek látványa.
A falopásnak két típusa "honosodott" meg. Mint ahogy azt látjuk, a rőzsehordó néne már csak a mesében van, inkább a kisebb tételekre szakosodó kerékpáros, vagy a nagyobb és szervezett módon begyűjtő tolvajok vannak, fejsze nélkül tördelve az élő fa ágait. De olyat is láttam, aki hagyományos családi bűnözéssel foglalkozik, s egyébként derékmagasságban vágja ki a fákat. S meg- akadályozni őket nem lehet! Magyarországon jelenleg meg- élhetési bűnözésként kezelik a fatolvajokat, és futni hagyják őket. Csak néhány adat az elmúlt évből az illegális fakitermelés mértéke több mint 1.000 hektár, kb. 3 milliárd forintértékben, amíg ezek visszapótlására csak tö- redékét fordítják. S az anyagi károk mellett felbecsülhetet- len a környezeti kár, mint például a talajkárosodás, és az élővilág degradációja. Egy elültetett facsemetéből évti- zedek múlva lesz teljes értékű fa. A falopások visszaszorítását nagyon sok megelőző munkával lehetne elérni. De sajnos, mint ahogy azt már előzőleg leírtam a társadalmat a magas energia árak nem ösztönzik arra, hogy ne nyúljanak piszkos és a természeti lételemünket meg- csorbító pusztító munkához.
Hiába beszélünk a kör- nyezetet sújtó problémákról, hiába beszélünk a megújuló energiaforrásokról, ha maga- sabb szinten nincs ösztönzés. "Divatba jön" ismét a szén-, a fatüzelésű, de még az olaj- kályha is. A puszta tények alapján lassan kezdem úgy érezni magam, mint gyerekko- romban, "füstösödünk", a mini- mális víz felhasználás érdekében visszatér a lavór is, csak a nagymamám hiányzik

K(áe)M
Tüzifa gyűjtés
Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!