Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

I. évfolyam 2. szám - 2008. december
3. oldal
4. oldal
4. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
9. oldal
10. oldal
11. oldal
pótlap
Mindig ésszel költünk?

Karácsony közeledtével és a szűkülő hitellehetőségek kö- zepette ez a kérdés óha- tatlanul felmerül az ember- ben. Az alábbi személyes történeteim azt mutatják, hogy sajnos nem mindig.

Spórolunk, kerül amibe kerül

Munkám Budaörsre szólított. Mivel arrafele köztudottan sok a bevásárló központ, így ha- zafele indulva egyeztettem asszonykámmal, mit vásárol- jak (tej, kenyér, stb.). Az egyik nagyáruház parkoló- jában összefutottam egy battai ismerősömmel.
- Hát Te?
- Átugrottunk ebbe a boltba, mert a bedobott reklámújság- jukban láttam, hogy az Izé majd 300,- forinttal olcsóbb, mint otthon. Ezért átautóz- tam, hisz így egy liter benzin árát megspórolom!
Döbbenten néztem. Több mint egy óra és vagy 3 liter benzin elautózása árán egy egész liter benzinre valót spórolt, azaz minimum 600 Ft-ot plusz a feleslegesen autózással el- töltött időt bukta a remek üzleten. Remélem Ő az egyet- len, aki így járt!

A modern technika csapdája

Ismerőssel egy kelet-magyar- országi nagyvárosban volt dolgunk. Mivel a számítottnál hamarabb érkeztünk meg, így maradt időnk sétálni egyet a belvárosban. Ismerősöm egy kirakatot nézegetve elhatá- rozta, hogy ajándékot vesz élete párjának, azonban nem volt nálunk elegendő kész- pénz, a boltban viszont nem lehetett bankkártyával fizetni. Sebaj, erre való a bank- automata, ami nem volt a látókörünkben. Semmi gond, mondja az ismerősöm és előkapja nemrég vásárolt méregdrága telefonját. Felme- gyek a netre, igen kedvez- ményes a tarifám, és keresek automatát.
Mielőtt elkezdte a gombok nyomogatását gyors fogadást ajánlottam, hogy én gyorsab- ban és olcsóbban fogok találni

megfelelő automatát.
Jelentem, megnyertem a fogadást. Az internet kapcso- lat még létre sem jött, amikor egy járókelő - kérdésem alap- ján - készségesen útbaiga- zított minket.
A személyes kontaktus mindig gyümölcsözőbb, ráadásul még pénzbe sem kerül, hiába sulykolják úton útfélen az ellenkezőjét.

Karácsony és a fa

Sok-sok éven át mi is azok közé tartoztunk, akik járták az árusokat, hogy a leg- formásabb fával térjenek haza. De egyre inkább fájt a szívünk, hogy pár nap szép- séghez egy élet kioltása árán jutunk hozzá, hisz a szemünk láttára száradt ki a pár héttel előtte teljesen egészségesen a földeken viruló fenyőfa. Kertünk nem lévén sem a cserepes fenyő vásárlása, melyet később kiültetünk, sem az esetleg már a kertben élő fa felhasználása nem jöhetett szóba, így vettünk egy műfenyőt.
Hosszú évek óta azt a kis műanyag fát rakjuk össze, díszítjük fel, és annak a karácsonyi fényeinél ajándé- kozzuk meg egymást öröm- mel, ráadásul ott az elége- dettség is, idén is megkímél- tünk egy életet.
Elképzeltem, ahogy a város főterén is egy élő és növekvő fát díszítenek fel évről évre féltő gonddal, ami a karácsonyon kívüli időben is gyönyörűséggel töltené el az arra járókat puszta jelenlé- tével.

Csen-csen gyűrű

Karácsony közeledtével min- denki állítgatja össze a listát, kit kell meglepnie bármilyen haszontalan dologgal. Józsi néninek vegyünk egy asztali divx lejátszót, igaz, TV-t is csak az időjárás jelentés miatt néz. Ági bácsinak meg kenyérsütő dukál, bár liszt- érzékeny szegény. Nem baj, mindkettő trendi, és a roko- noknak biztos nem jut eszük-

be ilyen drága és jópofa kütyüt venni az öregeknek, idén mi győzünk. Én vettem a fáradtságot és beszéltem mind Józsi nénivel, mind Ági bácsival. Beszélgetés közben az öregek elárulták, mire vágynának. Józsi néni régi álma egy feltölthető akkumu- látoros lámpa, tudjon magá- nak világítani, amikor kimegy a jószághoz a téli sötét hajnalokon. Ági bácsi meg egy hajszárítót szeretne, hisz a régi nyele már szigszalaggal van összefogva. Elbúcsúzás előtt a két öreg elárulta, biz- tosak benne, hogy ezeket a dolgokat nem fogják meg- kapni, hisz a városban élő gyerekek nem kérdezik őket, csak azt nézik, minél újabb és drágább legyen, amit hoznak karácsonyra. Nekik meg csak a gond marad a nyakukon, hogyan tudnák a felesleges holmikat elcserélni, hisz a becserélésükhöz több órán át kéne, nem kis pénzért, utazniuk.

"Az egyszerű mindig bonyolult!"

Ezzel az Einsteinnek tulajdo- nított mondással kívánok Önöknek Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet. Ne feledjék, a dolgok végig- gondolása, az egymásra fi- gyelés csak látszólag igényel sok energiát, hosszútávon azonban kamatostul megtérül.

Mormogó

Olvasónk kérdezi

Az István király úti építkezés miatt közterület marad-e az átjáró a Géza fejedelem utcára?

Igen, közút marad - felelte Kiss József a Műszaki Iroda vezetője. Az átjáró közút marad, az építkezés miatt volt időlegesen lezárva.

Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!