Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

I. évfolyam 2. szám - 2008. december
3. oldal
4. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
9. oldal
10. oldal
11. oldal
pótlap
Ősz szele zümmög

Őszanyó varázslatos ecset- jével óvodánkba is beszökött, hosszan gyönyörködhettünk a vadszőlő bordóba hajló és a páfrányfenyő aranysárga leve- leiben. A Duna-parton sétálva recsegett-ropogott talpunk alatt a színpompás levél- szőnyeg, megcsodáltuk a napsütésben csillogó víztük- röt. Nagyítóval kerestük az apró bogarakat a fakéreg repedéseibe, megszámláltuk a még kapaszkodó leveleket kedvenc kis gesztenyefánkon.
Kosaraink megteltek őszi termésekkel: a gesztenyéből bábokat, a csipkebogyóból, tökmagból, préselt levelekből, a szorgos ki káposztából, hagymából, paprikából, ubor- kából. A Micimackósok alma- kalács sütését tervezik a héten, majd a hagyomá- nyokhoz híven sütőtököt és sült gesztenyét is kóstol- gatunk. Napi vitamin szük- ségletünket szőlő, alma, körte és a ropogtatni való mogyoró, sárgarépa, karalábé formá- jában csemegézzük minden délelőtt.
Testi, szellemi fejlődésünkhöz az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres mozgás is hozzátartozik. Nagycsopor- tosainkkal tornázni járunk az

1.sz. Általános Iskola torna- termébe, hétfőnként az új, korszerű uszoda vizében tör-ténik a gyerekek vízhez szok- tatása szakemberek segítsé- gével. Bekapcsolódtunk a Futabatta programba is, busszal utaznak a Főtérre, ahonnan a meghatározott távot lelkesen futják le a gyerekek az óvó nénikkel együtt.
Környezeti nevelésünk kere- tében a Madártani Intézet munkatársa Schmidt Emese tart érdekes, hasznos élmé- nyekben gazdag foglalkozást a gyerekeknek, legközelebb a téli madáretetésre készíti fel az óvodásokat.
A városban a közelmúltban megalakult Környezeti Munka- közösség óvodai szekciójának tagjaként örülök annak, hogy közelebbről is megismer- kedhetünk az Óvárosban ta- lálható nevezetességekkel, a védett növényekkel. Közvet- len környezetünk megszeret- tetésében, megóvásában nagy jelentőséggel bír a munkaközösség terveinek ez irányú megvalósítása. A fel- nőttek számára nagy élményt jelentett a lakótelepi óvo- dában lezajlott "Őszi dúdoló" című kulturális rendezvény.

A Süni csoport óvónői nagy lelkesedéssel keresték meg és fogták össze a fellépő szü- lőket, volt óvodásokat, művé- szeket. Igazi értékeket közvetítettek, jó hangulatot, kellemes kikapcsolódást te- remtve a hallgatóságnak.
A ránk következő hetek már az ünnepi készülődés jegyé- ben telnek. Természetesen most is várjuk majd az anyu- kákat, nagymamákat mézes süti készítésre, cifrázásra, karácsonyi asztaldísz össze- állításra.

Végezetül jó szívvel ajánlom figyelmükbe az ovisok almakalács receptjét - tessék kipróbálni!

  • 4 egész tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs vaniliás cukor
  • reszelt citromhéj - habosra keverjük,
  • 30 dkg lisztet és 1 cs sütőport adunk hozzá.
  • 1 kg kockára vágott almát és 1 cs olvasztott RAMA margarint keverünk bele.
  • Sütési idő: 180 0C-on 50 perc
  • Górocz Györgyné Klári
    óvónéni

    A Babaklub és Németh Barbara klubvezető, minden kedden 16-18 óráig várja
    a babákat és a mamákat az Óvárosi Közösségi Házban!

    Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
    Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
    Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
    Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
    Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!