A karácsony elmaradha- tatlan süteménye a mákos- és diós bejgli. A szép és finom bejglit nehéz, hossza- dalmas munka elkészíteni, ezért sok háziasszony le- mond sütéséről. A követ- kező recepttel nagyon egy- szerűen, rendkívül finom bejglit süthet! Nem kell külön felfuttatni az élesztőt, nem kell kelesztenünk! Kezdjünk neki együtt!
Hozzávalók
(4 cipóhoz)
50 dkg liszt
20 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 dkg só
2,5 dkg élesztő
4 tojás sárgája
1,5 dl tej (lehet kicsit kevesebb is, amennyivel simára össze tudjuk gyúrni a tésztát)
Töltelékek
A mákos bejglihez
35 dkg mák ledarálva
25 dkg kristálycukor
2 kanál méz
5 dkg búzadara
2 citrom héja és ízlés szerint leve
5 dkg mazsola
kevés víz (0,5-1 dl)
A diós bejglihez
40 dkg darált dió
30 dkg kristálycukor
2 kanál méz
5 dkg mazsola
1 narancs reszelt héja
|
|
1 citrom reszelt héja, ízlés szerint kevés leve
0,5-1 dl víz
7 dkg darált háztartási keksz, vagy édes morzsa
Elkészítése
A tésztát készítjük el először. Ügyeljünk arra, hogy ne le- gyenek hidegek a hozzávalók!
A lisztet beleszitáljuk egy tál- ba, belemorzsoljuk az élesz- tőt, ezt követi a margarin, porcukor, só, tojás sárgája, majd kevés tejet hozzáadva szép egyenletes tésztává gyúrjuk. Négy egyforma cipót formázunk belőlük és leta- karjuk őket. Fél órát állni hagyjuk, közben elkészítjük a kétféle tölteléket.
Töltelék elkészítése
Kb. 0,5 dl vizet cukorral fel- forralunk. Elkeverjük benne a mézet és a többi hozzávalót.
(A másikféle tölteléket is ugyanígy készíthetjük el.)
Lisztezett deszkán kinyújtjuk az első cipónkat. Beletöltjük az egyik töltelék felét, egyen- letesen feltekerjük, megken- jük tojás sárgájával, villával megszurkáljuk, vajazott, lisz- tezett tepsibe (esetleg sütő- papírra) helyezzük, előmele- gített sütőben sütjük.
Kanicsár Jánosné |