Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

I. évfolyam 2. szám - 2008. december
3. oldal
4. oldal
8. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
3. oldal
9. oldal
10. oldal
11. oldal
pótlap
Ádám

2006 szeptemberében Ádám fiúnk súlyos életveszélyes sérülést szenvedett. Az akkori tragédián túllépve megpróbál- tunk minden erőnkkel a to- vábbi gyógykezelésében se- gítséget nyújtani. Az orvosok azt mondták, hogy hosszú időbe telik a gyógyulás (2-3 év). Ez alatt az időszak alatt Ádám többször volt kór- házban. 2008 februárjában hoztuk haza a kórházból, amikor egy civil szervezet "Összefogás Ádámért" címen gyűjtést szervezett a megse- gítésünkre. 2007 márciusában feladtam a munkahelyem, hogy Ádámot el tudjam látni és ápolni. Ádám ápolásához szükséges dolgokat a barátok és ismerősök segítségével szereztük be. Minden szükséges dolgot kölcsönbe kaptuk.
Mivel Ádinak fejsérülése volt, bal oldalát nem tudta moz- gatni, így szükségessé vált egy olyan speciális  ágy be- szerzése, amit több részben lehet állítani. Egy  felfekvést megelőző matrac is szüksé- gessé vált, hiszen a nap nagy részét ágyban tölti. Az ápo- láshoz nagyon sok dol- got kellett beszerezni. Ezt a mi keresetünkből nem tudtuk volna megvásárolni. Egy egész város fogott össze: rokonok, barátok,  kollégák, ismerősök és sok ismeretlen jó érzésű, együtt érző ember. Akiknek a mai napig hálásak vagyunk így ismeretlenül is. A befolyt összegből jól kellett gazdálkodni, hogy minden egyes fillért Ádám ápolására tudjunk fordítani.
Akik hasonló helyzetben van- nak, vagy voltak azok tudják, hogy minden gyógyászati esz- köznek eléggé borsos ára van. Az OEP nem mindenhez tud támogatást adni.
Sikerült az Interneten felku- tatni egy olyan Alapítványt, ahol ezeket az eszközöket sokkal kedvezőbb áron tudtuk beszerezni.
A maradék pénzt Ádám gyógy- kezelésére fordítjuk. Találtunk egy magánklinikát, ahol eze- ket a betegeket nagyon jó eredménnyel gyógyítják, a minden napjaikat teszik könnyebbé.
RTM-s kezeléseket kap, ami egy elektromágneses kezelés, amivel alvó idegpályákat ébresztenek és hisszük, hogy

újra megmozdul a karja és a lába. Már a negyedik kezelést kezdtük el. Az orvos szerint tíz kezelésre lenne szükség. Az ad hitet, hogy hasonló be- tegségben szenvedő emberek- kel találkozunk, akik már több kezelésen túl vannak és elmondják, hogy milyen nagy változásokon mentek keresz- tül. Rettenetes küzdelem, élni akarás munkálkodik a sérült emberekben. Nem adják fel a harcot legyintve, hogy a sors akarta így.
A mindennapok gondjai mel- lett azt hisszük, hogy mi va- gyunk a legelesettebbek, a legszerencsétlenebbek és fel- adjuk a harcot.
Mi ezt nem tehetjük meg, minden erőnkkel azon küz- dünk, hogy Ádám lábra álljon és járni tudjon ismét. Ő is megvívja a mindennapi har- cát. Márciusban vásároltunk egy olyan speciális kerekes- széket, amiben a megfelelő rögzítéssel állni tud. Akkor 3 perccel kezdtük, most 15 percet áll a gyógytornászok segítségével, akik naponta masszírozzák, hogy izmai ne sorvadjanak el. Ők már családtagnak számítanak, tudnak napi gondjainkról, és ha tudnak, szívesen segítenek bármiben. A koncert kapcsán sikerült a Sérültekért Ala- pítvánnyal is felvenni a kap- csolatot. A támogató szolgá- laton belül sokat segítenek ők is. A betegszállítástól kezdve a személyi segítségig. Nagyon kedves és szimpatikus embe- reket ismertünk meg. Akiknek az ember a legfontosabb, és szeretettel, megértéssel te- szik a munkájukat.
Mivel közeleg a Karácsony mindig az jár a fejemben, hogy mennyi segítséget kap- tunk idáig. Sok szervezet ajánlotta fel a segítségét, aminek a legtöbbjével éltünk is. Minden segítséget nem tudtunk elfogadni, de kö- szönet érte, hogy gondoltak ránk. Ez is erőt ad a további gyógyuláshoz. A segítség sok- szor onnan jön, ahonnan az ember nem számít rá! Ez is bizonyítja, nem vagyunk egyedül.
Van egy kedves barátunk,  Mészáros Attila és családja, akik még a mai napig is sokat segítenek, a szállításban is, ha Ádámot kezelésre visszük. Sokszor a hétvégéjét áldozza

fel értünk és ő azt mondja, ha Ádámról van szó ez nem áldozat számára.
Köszönöm elsősorban a szüleimnek, testvéremnek, a családomnak, rokonoknak, ba- rátoknak, ismerősöknek, kol- légáknak, Ádám barátjának, volt osztálytársainak, akik még néha látogatásukkal fel- vidítják Ádámot, hogy kitar- tottak mellettünk és mindig számíthatok rájuk. S, kívá- nom, hogy Ádám nehéz- ségekkel és küzdelemmel kikövezett útja új, jobb irányba vezessen.
"Hiszen a múlt rövid villanás csupán, a jövőt be kell teljesítenie." Végig kell járnia az utat mindig csak egy lépést lépve, de ezt bátorsággal, szeretettel, és hittel tegye, s majd mikor léptei már határozottá vállnak akkor már szilárdan áll a földön újra.
Gondolom, van elég ideje arra, hogy megtalálja saját világát és álmait! Ezekkel a gondolatokkal kívánok min- denkinek Békés és szeretet teljes Karácsonyt!

Soczóné Évi
Ádám édesanyja

Faluvédő Egylet

 

FALUVÉDŐ
Független Civil Folyóirat

Megjelenik negyedévente
1000 példányban

Felelős kiadó:
Százhalombattai Faluvédő Egylet
Vezető szerkesztő:
Jankovits Márta

Szerkesztőség:
2440 Százhalombatta,
Avar köz 2.
E-mail:
faluvedoegylet
Telefon:
06-23/356-343

ISSN 2060-2766

Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!