Faluvédő - Független civil folyóirat

Tartalomjegyzék Akadálymentes verzió Akadálymentes
verzió

I. évfolyam 2. szám - 2008. december
3. oldal
4. oldal
4. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
8. oldal
9. oldal
10. oldal
11. oldal
pótlap
KLÁRI DOKTORNŐ ROVATA
Egészségünk érdekében

"Miért van, hogy a szívem csupa, csupa bánat? -
Siratom halálát a gyönyörű nyárnak."

(Dsida Jenő: Ősz)

Az egészség nemcsak fizikai, de lelki, szellemi, társadalmi jólétet, jó közérzetet is jelent. Mindnyájan felelősek vagyunk a magunk, a csalá- dunk és egymás egészségéért is. A tél közeledtével első- sorban a fertőzéses, meghűlé- ses betegségeket szeretnénk elkerülni: a helyes táplálko- zás, mindennapos zöldség, főzelék, gyümölcsfogyasztás biztosítja a szükséges vitamin bevitelt. Különösen a C-vita- min bevitelre figyeljünk - is- mert a savanyú káposzta és a csipkebogyó magas C-vitamin tartalma. Napi C-vitamin tab- letta fogyasztása is szóba jöhet, nátha, betegség, kevés friss gyümölcs bevitele ese- tén. Őszi, téli élelmiszereink hagyományos, értékes részét képezik a száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse), a sütő- tök, olajos magvak (dió, mák, mogyoró, gesztenye) - növé- nyi olajokat, telítetlen zsírsa- vakat, nagyon fontos nyome- lemeket, antioxidánsokat tar- talmaznak. Tessék fogyasz- tani!

Természetes védekezésünket a hidegebb hónapokban is segítik a gyógynövények - gyógyteák (kamilla, csipke, bodza, hárs), haszonnövények - gyógyhatással: fokhagyma, hagyma, torma. Teánkat íze- sítsük mézzel: ez is gyógyító! A táplálkozás mellett a réteges öltözködés is részét képezi az egészség megőr- zésének - ennek a mai divat ellene szól. Lányok! Jól gondoljátok meg: a fedetlen has és derék megéri-e, hogy betegséget szerezzetek, vagy esetleg évek múlva med- dőségi gondokkal fogtok baj- lódni (sok keserűség és anyagi költség mellett!)
A lakások, munkahelyek opti- mális hőmérséklete (ne legyen túlfűtés!), a rendsze- res szellőztetés elengedhe- tetlen egészségünk megóvása érdekében, csakúgy, mint a rendszeres mozgás - legyen az séta, kocogás, korcsolyá- zás, úszás stb. - ki mit sze- ret, vagy tehet, csak végezze, tegye! Kezdődő járvány idején fokozzuk a C-vitamin bevitelt, kerüljük a zsúfolt helyeket, szellőztessünk gyakrabban, sétáljunk a friss levegőn. A testi egészség mellet lelki egyensúlyunk, lelki békénk és jó közérzetünk is fontos

- ezért is tesszük meg: bármennyire is ellene szól mai világválságos hangulatunk és környezetünk. Hitünk gyakor- lása és aszerint való élet- vitelünk, jó olvasmányok, egy jó színházi előadás, zene- hallgatás, vagy aktív zenélés, éneklés, közösségi munka, mind részei jó közérze- tünknek. Az egymásra figyelés - családban és munkahelyen, vagy pl. a közlekedésben, ha lehet kicsit több udvariasság, türelem, tisztelet és szeretet, kevesebb durvaság és szitok sokban javíthatja lelki egész- ségünket. Egymásra vagyunk utalva - egymásnak adósai vagyunk - nem forint, nem euró - SZERETET - adósai. Adjunk minél több szeretetet egymásnak. Minden múlandó! Még a válságok is. Fogy az esztendő, advent közeleg: az elcsöndesedés és várakozás napjaiban örüljünk egymás- nak, a hívságos, mulandó és változó dolgokról vessük tekintetünket és gondola- tainkat az örök és változatlan felé.

Mindenkinek jó egészséget!

Dr. Pereczár Klára

Tisztelt Lakótársak!

Becsüljük meg annyira egy- mást és a turistákat azzal, hogy szemetünket nem a közterületre rakjuk ki.
A hozzánk ellátogatók útját, akik a földvárról szeretnék megcsodálni a Dunakanyarral vetekedő panorámát, ne kí- sérje az illegális szemétle- rakók látványa. A képen lát- ható hulladék 2008. november 7-én a földvárra vezető úton volt a többivel, csak ezen a részén Százhalombatta közte- rületének. Ne közpénzen kell- jen elszállítani, vagy civil szervezetekkel felszedetni gondatlan emberek szemetét.

A Szerkesztőség

Hulladékok
Faluvédő - Független civil folyóirat © 2008-2009. Faluvédő Egylet, Százhalombatta - Minden jog fenntartva
Vezető szerkesztő: Jankovits Márta
Készítette és karbantartja: Dragon és Társai BT.
Tárhely: BattaNet, Százhalombatta Város Önkormányzata Internet Központ
Értesüléseket átvenni csak a forrásra való hivatkozással lehet, az oldalon található minden tartalom felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges!